+31 (0)6 20 88 15 46 alexandra@chapeaucoachingplus.nl

Iedereen heeft recht op een eigen plek!

Chapeau

'Systemisch kijken naar mens en organisatie geeft direct inzicht!'

CONTACT

Systemisch werken

Tableau~vivant via houten poppetjes

Tableau~vivant via houten poppetjes

Wat is systemisch werk precies?
Systemisch werken biedt bij uitstek de sleutel om je unieke plek te vinden en in te nemen. Het brengt je terug naar de basis.

De oorsprong van de methodiek systemisch werken ligt o.a. bij Bert Hellinger. Systemisch werken heeft tot doel de verborgen belemmeringen zichtbaar te maken. Wij worden grootgebracht in systemen en krijgen daarin een plek toegewezen of nemen die in. De dynamiek maakt het mogelijk op een diep en onbewust niveau diepgaand te werken en liefdevol en met respect om te gaan met alle leden in het systeem.
Voorbeelden van dynamiek zijn:

  • Iets voor een ander dragen binnen het systeem;
  • Iemand volgen die binnen het systeem is buitengesloten of niet erkend.

Een verstrikking is een verwikkeling in een systeem die belemmerend werkt. Het zichtbaar maken van een verstrikking geeft de mogelijkheid hierin verandering te brengen. De plek in het systeem is essentieel. Leden van een systeem hebben een plek en deze is niet altijd de juiste. Het vinden en innemen van de juiste eigen plek wijzigt oude remmende patronen, maakt het mogelijk verstrikkingen op te heffen en stelt je in staat jouw plek in het leven te nemen. Een organisatie is een verzameling van mensen, een sociaal systeem. Binnen een systeem is een aantal principes waar te nemen, te weten:

Oudste, middelste, jongste

Oudste, middelste, jongste

BINDING
Iedereen binnen het systeem heeft evenveel recht op een plek;
ORDENING
Op basis van anciënniteit, hiërarchie, inzet en kwaliteiten;
BALANS
Er dient een evenwicht te zijn tussen geven en nemen.

Wat kan een opstelling voor jou betekenen?

  • Harmonischer leven leiden (familieopstelling);
  • Verrijking van nieuwe inzichten (familie-en organisatie);
  • Loslaten van ‘oude’ (automatisch opgelegde) familiepatronen;
  • Verstoring in teams ‘zichtbaar’ maken via een (organisatie-opstelling).

In systemisch werk ga je terug naar de basis oftewel je gezin van herkomst met wie je onherroepelijk verbonden blijft. Als een rode draad lopen rollen en patronen van vroeger door je huidige leven.

Via een opstelling krijg je direct inzicht in de onderliggende dynamieken en kun je tot heling en verandering komen. Dit geldt niet alleen voor degene die een vraag inbrengt, maar ook voor degenen die representeren of toeschouwer zijn.
Belangrijkste functie van representant zijn, is bij jezelf blijven en vertrouwen hebben op je gevoel zoals je het waarneemt.

Hoe gaat een opstelling in z’n werk?

CHAPEAU CoachingPlus zet het systemisch werken in overleg met jou in. Ook is het mogelijk om specifiek voor deze werkvorm een afspraak te maken en hiermee aan de slag te gaan. Alexandra is gespecialiseerd in organisatieopstellingen, loopbaanopstellingen, familieopstellingen, kinderopstellingen & themaopstellingen. Ze maakt hierbij gebruik van tafelopstellingenmateriaal (zie foto), vloerankers en/of in overleg met ‘echte’ mensen.

Anders kijken? Maak een afspraak of neem contact op...

Contact Afspraak maken

Coaching

Verruim je blik, verander van perspectief: dit is de route naar voortdurende groei voor mens, manager en organisatie. CHAPEAU CoachingPlus houdt je scherp, flexibel en creatief.

Systemisch werken

Door 'systemisch werk' ontdek je de knopen in jezelf, vaak verbonden met je opvoeding en gezin van herkomst: ik- en mijn ikken'. Systemisch werk maakt zichtbaar.

Kinderen

Ieder kind is uniek en hoort te stralen. Kinderen van deze tijd staan voor grote uitdagingen en dragen veel kwaliteiten in zich. De kunst is deze te (laten) vieren.

Verbinden

Door anders te (net)werken, creëer je nieuwe kansen. CHAPEAU verbindt ziel met zakelijkheid, onder meer voor Flexian Organisatieadvies te Venray.

Copyright 2024 | Deze website is gerealiseerd door Echelon Creations Echelon Creations

Voordelig website laten maken? Ga naar Zeg maar Alex.